Geen gegil, gekrijs of bijttoestanden.

Vervolg op het tandenpoets dramaaaaa

Het vervolg op het tandenpoets dramaaaaa liet even op zich wachten omdat mijn kleine man meer tijd nodig had om te wennen aan het tandenpoetsen. De vorige keer had ik mijn laatste hoop gevestigd op de vingertop tandenborstel en wachtte ik geduldig tot dat deze geleverd werd.

De vingertop tandenborstel
Deze tandenborstel van Difrax werd de volgende dag al geleverd waardoor ik meteen dezelfde dag aan het testen kon.  Het transparante vingertopje kun je om je wijsvinger schuiven en dan het tandvlees en de tandjes van je kleine masserend poetsen. Het vingertopje is flexibel en buigzaam zodat je ook bij eventueel achterste kiezen kunt komen.
Mijn kleine man vond het zeker interessant, hij moest er zelfs om lachen waardoor mijn hart een sprongetje maakte en ik alweer de stille hoop kreeg dat het allemaal goed zou komen.
Ik had te vroeg gejuigd, na nog geen halve minuut zijn mond semi-open te hebben gehad beet hij keihard op mijn vinger. En ik kan je vertellen dat dat ongelooflijk zeer doet.
De volgende pogingen werden er niet beter op, bijten was het enige wat hij deed. Mijn hoop was vervlogen, dus was het tijd om het met de papa van mijn kleine man te bespreken.

Bij papa poets ik wel
Mijn wederhelft begreep niets van alle ophef over het niet tanden willen poetsen, het was in zijn ogen echt geen strijd. Om de proef op de som te nemen ben ik maar eens gaan kijken hoe het tandenpoetsritueel bij de beide mannen gaat.
En verhip, de kleine man doet zijn mond open als zijn papa zegt dat hij zijn tandjes wil poetsen. Eerst de tandjes onder en dan de tandjes boven. Geen gegil, gekrijs of bijttoestanden. Nadertijd mag hij zelf nog even prutsen met zijn tandenborstel en als hij er genoeg van heeft dan ruimt hij het zelf netjes op in het bakje. Tot slot doet hij zijn handjes in de lucht wat betekent dat hij klaar is om naar bed te gaan.
Verbluft zat ik naar het ritueel te kijken, zo zen en lieflijk zag het er uit. Binnen 5 minuten was het klaar MET een normale kindertandenborstel.

Geen gegil, gekrijs of bijttoestanden.

De volgende dag ben ik het maar weer eens gaan proberen, op dezelfde manier als mijn wederhelft het deed. Natuurlijk moest hij mama’s geduld wel even flink uittesten door op de tandenborstel te kauwen en direct zijn handjes in de lucht te steken. En dat dan nog 5, 10, 25x herhalen. Maar ik probeerde zen en relaxed te blijven met mijn tenen al krommend omdat ik enige frustratie op voelde komen, ik heb het keer op keer rustig uitgelegd dat hij zijn mondje moest opendoen zodat ik zijn tandjes eerst beneden kon poetsen en daarna boven.
En….het gewenste resultaat was daar. De dagen die er op volgden werd het steeds makkelijker.
Nu we alweer een paar weken verder zijn, poetsen we op hetzelfde moment onze tanden. Allebei voor de spiegel en een lol dat we hebben. Dit had ik voor een paar weken terug mij niet kunnen indenken.

Wat ik hiervan heb geleerd is dat het voor de kleine man belangrijk is dat zijn papa en mama het allebei op dezelfde manier doen, dat dit voor hem duidelijkheid schept. Zijn tandenpoetsritueel is voor hem nu een optelsom van bekende en voorspelbare handelingen en dat geeft hem rust.

, , , ,

Post navigation

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.