DIY: zelf babyservies schilderen

De laatste tijd ben ik bezig met het uitproberen van nieuwe recepten. Nu de kleine man mee mag eten met de pot vind ik koken ineens erg leuk. Wat is er dan leuker om bij de basis te beginnen, je eigen bord! Omdat de kleine man nu nog in de smijt-fase zit leek mij een plastic bord een goede optie. Maar de praktijk wijst echter anders uit, plastic is licht en juist makkelijk mee te gooien. Of het nu leeg is of gevuld, het blijft niet lang op tafel staan. Je kunt je voorstellen dat dit niet grappig is, ook al denkt je kleine daar misschien anders over (zucht).
Dus toch maar op zoek naar “grote mensen-servies”. Tijdens mijn (online) zoektocht kwam ik allerlei lieve prints tegen maar geen stoere of kleurrijke. Heel leuk hoor om Nijntje op je bord te hebben staan, maar niet voor mijn stoere kleine man.

Mijn zusje heeft al eerder voor de kerst een speciaal ontbijtsetje ontworpen voor haar kleine neefje, nu heeft ze haar creatieve talenten weer ingezet voor zijn verjaardag. Waar ik echt héél blij mee ben! Het is een bijzonder en persoonlijk cadeau wat jaren mee kan.

Het is heel simpel om te maken en leuk om als cadeau te geven. Hieronder beschrijf ik in 5 stappen wat je nodig hebt en hoe je het zelf kunt maken.

Benodigdheden:

  • Witte ovenbestendige porseleinen borden en/of mokken
  • Porseleinverf
  • Watervaste permanente marker
  • Bakje met water
  • Toiletpapier of een keukenrol
  • Ronde penselen ( twee verschillende maten voor de omlijning en het inkleuren)
  • Wattenstaafjes
  • Wasbenzine
  • Oven

Stap 1: Koop witte ovenbestendige (porseleinen) borden of mokken en maak deze vetvrij. Op porselein komen de kleuren het mooist tot hun recht. En een vetvrije ondergrond is van belang omdat de verf anders niet goed hecht.

Stap 2: Gebruik een (watervaste permanente marker) stift of speciale stiften voor op porselein. Ook kun je ervoor kiezen om porseleinverf aan te brengen met ronde penselen. Deze kun je in een hobby- en/of speelgoedwinkel halen. Je kan kiezen voor een sjabloon of om zelf je fantasie te gebruiken. Zowel teksten als afbeeldingen zijn mogelijk, het is maar net wat je zelf leuk vindt.
Houdt een wattenstaafje met wasbenzine bij de hand mocht je uitschieten of niet tevreden zijn met je ontwerp.

Stap 3: Zorg voor een bakje water om de penselen goed af te spoelen, zo zonde als je kleuren mengt terwijl dit niet is wat je wilt. Gebruik ronde penselen omdat de verf dan makkelijker aan te brengen is. De keuken- toiletrol is bedoeld om je penselen na te drogen, voor je weer de volgende kleur toe wilt brengen op je creatie.

Stap 4: Zet de oven aan op 175 graden en zet je creatie (als je er tevreden mee bent) er direct in. Eerst voorverwarmen is niet nodig. Na 30 minuten mag de oven uit, laat het porselein nog even afkoelen in de oven en het is klaar voor gebruik.

Stap 5: Na gebruik van je eigen gemaakte creatie kun je het afwassen of in de vaatwasser zetten. Mochten de dikke lijnen na een aantal wasbeurten in de vaatwasser vervagen? Geen probleem. Trek de lijnen nogmaals over en doe stap 4 opnieuw.

Veel plezier!

, ,

Post navigation

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.