Help, mijn kleine man heeft de waterpokken!

Mijn kleine man heeft sinds 2 dagen de waterpokken. Wat begon als een soort uitslag op zijn billetjes is uitgegroeid tot de waterpokken. Rode bultjes en blaasjes zijn over zijn gehele lijfje te vinden. In zijn luier, op zijn armen, benen en romp, in zijn oren, op zijn gezicht en bovenop zijn koppie.
Zelf lijkt hij er geen last van te hebben (gelukkig), hij is nog even ondeugend als altijd. Wel zoekt hij zo nu en dan zijn mama even op voor een extra knuffel.

Wat helpt tegen het ongemak
Als er een blaasje opknapt is het huilen geblazen. Afleiding is hierbij het sleutelwoord. Samen een badje met lauw water vullen en al zijn badspulletjes erin zorgt voor het nodige plezier.
Het warme badwater verergert de jeuk, waardoor ik zelf het idee heb dat lauw water beter is. Mijn kleine man vind de temperatuur geen enkel probleem en heeft alleen maar oog voor zijn badspeeltjes. Hierdoor versterkt het mijn gevoel dat dit de juiste keuze is.
Na het badderen heb ik de kleine man zachtjes met een hydrofiele doek drooggedept in plaats van afgedroogd, omdat ik zo bang was dat er opnieuw een blaasje open zou knappen.
Natuurlijk gaat dit op den duur wel gebeuren maar dan is het in ieder geval niet door mijn toedoen.

Afleiding is het sleutelwoord.

Geen mentholpoeder
Het eerste wat in mij opkwam toen ik doorhad dat het waterpokken waren, was om mentholpoeder online te bestellen om zo de jeuk te kunnen verminderen. Maar nu las ik dat mentholpoeder niet gebruikt mag worden voor kinderen onder de 2 jaar. Dat wanneer dit geïnhaleerd wordt, het mogelijk schadelijk kan zijn voor de longen van je.
Het schijnt dat als je Maizena dept op de waterpokken, deze indrogen waardoor de jeuk ook minder wordt. Maizena heb ik in huis dus dit is voor mij zeker het proberen waard.

Onschuldige kinderziekte maar wel kans op infectiegevaar
Op zijn billen zitten de meeste waterpokken, ook hier zijn enkele blaasjes al open. Om infecties te voorkomen verschoon ik zijn luier vaker dan normaal. Hiermee hoop ik dat hij er niet zo veel ongemak van ondervind.
En wat ben ik blij dat mijn kleine man met zijn 17 maanden nog niet overal bij kan om de jeukende bultjes open te krabben. Wel heb ik preventief zijn vingernageltjes kortgeknipt mocht hij toch op zijn hoofd of aan zijn gezicht gaan zitten, daar kan hij dan weer wel bij.


Het verloop van de waterpokken

Fase 1) Koorts (mogelijk gepaard met keelpijn) en het ontstaan van de eerste vlekjes
De eerste symptomen verschijnen meestal een dag of twee voor het ontstaan van de eerste vlekjes.
Deze symptomen kunnen bestaan uit: verhoging/lichte koorts, hangerigheid , extra aandacht willen van papa en/of mama, verkoudheid of keelpijn.Nadat één of meerdere van deze symptomen aanwezig zijn dan zie je kleine vlekjes welke veranderen in bultjes op het lijfje van je ukkepuk.

Fase 2) Blaasjes en JEUK!
Deze bultjes vormen zich met vocht en veranderen in blaasjes. Er kunnen tegelijkertijd bultjes en blaasjes op het lijfje van je ukkepuk voorkomen. De bultjes kunnen zich vermeerderen over het lijfje, maar je hebt ook kinderen die plaatselijk waterpokken hebben waarbij het zich niet verspreid.
De blaasjes jeuken enorm, zorg dan ook voor verkoeling. Daarnaast kunnen al wat oudere kinderen gaan krabben, dat doe je immers zelf ook als je jeuk hebt.
Het krabben zorgt ervoor dat de blaasjes openbarsten, al kan dit ook spontaan gebeuren.
Een open blaasje is gevoelig voor infecties en zorgt ervoor dat het verspreid wordt op het lijfje.
Zorg er dan ook voor dat de vingernageltjes van je kleine kortgeknipt zijn!
Ook kunnen open blaasjes zorgen voor littekenvorming, dit wil je natuurlijk voorkomen, dus wees alert.

Fase 3) Korstjes
Na een paar dagen zullen de blaasjes indrogen waardoor er korstjes ontstaan. Deze korstjes vallen er vanzelf af, na 10 á 12 dagen. Als deze korstjes niet worden opengekrabd zal het ook geen littekens achterlaten op het tere lijfje van je kleine ukkepuk.

Besmettingsgevaar
Mijn kleine man mag gewoon naar het kinderdagverblijf omdat de besmetting daar al heeft plaatsgevonden voordat hij de eerste rode bultjes kreeg. Maar gezien het een heel besmettelijke ziekte is mag hij niet naar dreumeszwemmen met zijn oma. Hij kan de andere kinderen besmetten omdat de waterpokken nog geen korstvorming hebben en ingedroogd zijn. Het laatste wat ik wil is dat mijn kleine man een nieuwe besmettingshaard creëert.

Uit mijn familie/vriendenkring zijn er veel OF zwanger OF hebben ook allemaal een kleine ukkepuk rondlopen, dus voorlopig wordt het socializen maar even op een laag pitje gezet.
Al kan ik wel wennen aan al die extra knuffels die ik nu van mijn kleine man in ontvangst mag nemen. 🙂 Hopelijk zijn volgende week de bultjes al ingedroogd waardoor het besmettingsgevaar geweken is, dan kan hij namelijk afzwemmen. Maar zo ver is het nog niet, nu bekijken we per dag hoe het met hem gaat.

, , , , ,

Post navigation

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.